Radicalisme en Poëzie
El Hizjra daagt jongeren uit tot radicalisme.
Want juist literatuur is de vrijplaats voor radicale gedachten, gevoelens en inzichten. Deze arena wordt nog te weinig benut voor het maatschappelijk debat. Wij pakken deze ruimte en geven de jongeren het woord!
Het slotdebat van het project radicaal schrijven, waarin jongeren hun gedachten over dit thema hebben opgeschreven in de vorm van een kort verhaal of gedicht. Deze middag staat in het teken van jeugdig radicalisme en persoonlijke idealen. Wat vinden jongeren zelf eigenlijk radicaal en hoe ver willen zij gaan voor hun idealen? Lijkt dat ideaal op het negatieve beeld dat de algemene media schetst? ‘Radicaal Schrijven’ biedt jongeren een podium om via een schrijfwedstrijd en gesprek uiteenlopende visies een plek te geven.
De slotbijeenkomst begint met een foto expositie van Dalal El Ouariachi – ‘The Other Side’. Gedurende het programma kunt u genieten van diverse literaire voordrachten van de finalisten en een spoken word optreden van voormalige El Hizjra literatuurprijswinnares Siham Amghar.
Tijdens het debat gaan jongeren met elkaar én relevante panelleden in debat over het onderwerp. De jury o.l.v. Abdelkader Benali zal de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend te maken. De bijeenkomst eindigt met een netwerkborrel onder het genot van zoets en een drankje.
‘Radicaal Schrijven’ is een literair scholierenproject dat El Hizjra realiseert in samenwerking met scholen uit het voortgezet onderwijs. De drie partner scholen zijn:
- islamitische Avicenna College te Rotterdam
- Etty Hillesum Lyceum te Deventer
- Comenius Lyceum te Amsterdam
- diverse actoren uit zowel de politiek als cultureel-creatieve sector.
Aanleiding
Radicalisering onder moslim jongeren is al een jaar of tien een hot topic in Nederland, maar dreigt nu volgens sommigen een gevaar te worden voor de Nederlandse maatschappij. Centraal staan islamitische jongeren en tot de islam bekeerde jongeren tot 24 jaar die ten gevolge van identiteitsproblemen kwetsbaar zijn aan rekrutering en radicalisering. Experts laten zich uit over de vermeende oorzaken en gevolgen, terwijl islamitische koepelorganisaties vooral op het media debat lijken te reflecteren. Zelden horen we de stem van de jongeren om wie het allemaal gaat, die geregeld door hun omgeving worden gemeden en met de nek worden aangekeken. Wie vertegenwoordigt hun stem? Wat denken zij? Wat beweegt hen? Wat vinden zij van de overwegend negatieve media aandacht? Maar vooral: voor welke ‘idealen’ staat de huidige jonge (moslim) generatie? En hoe ver willen zij daar voor gaan?
Radicaal Schrijven!
El Hizjra concludeert: Het is hoog tijd om mét (moslim) jongeren hierover te spreken en hen aan het woord te laten, d.m.v. een schrijfwedstrijd met randprogrammering in de vorm van schrijfworkshops, debatten en een publicatie. Hierbij nodigen wij de jongeren uit om de thematiek vanuit een bredere, literaire context te beschouwen. Want juist literatuur is de vrijplaats voor allerlei soorten ideeën en idealen en biedt ons constant nieuwe inzichten:
Literatuur is een vorm van kunst waarin alles geschreven kan worden en die ons tegelijkertijd onvermoede inzichten in de werkelijkheid kan geven. De personages hebben een naam en identiteit, maar zijn veelal fictief. De schrijver is bekend, maar verschuilt zich. Literatuur is de vrijplaats voor radicale gedachten, gevoelens, geluiden, inzichten, wendingen en ontwikkelingen. […] Radicalisme wordt vandaag de dag vaak gelijkgesteld aan moslimradicalisme. Radicalen bestaan echter in alle soorten en maten. In de echte wereld weren we radicalisme als zijnde abnormaal, grensoverschrijdend, buitensporig, extreem, van de sociale hybride werkelijkheid losgezongen koppigheid, Prinzipenreiterei. In de wereld van de kunst omarmen we radicaliteiten. […] Wie weet kunnen we uit de literatuur inzichten krijgen om de sociale werkelijkheid beter te begrijpen.
Uit: ’Literatuur als vrijplaats voor radicalen’ De radicaal. Schrijvers aan het woord.
Van: S. Harchaoui & C. Huinder, Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, 2009.
Programma ‘Radicaal Schrijven’
Voorafgaand aan de schrijfwedstrijd kunnen de jongeren van de deelnemende scholen deelnemen aan een El Hizjra schrijfworkshop en debat over persoonlijke idealen. Deze worden verzorgd door oud winnaars van de El Hizjra Literatuurprijs;
- Abdelkader Benali
- Meltem Halceli
De winnende verhalen worden opgenomen in een door El Hizjra verzorgde publicatie, samen met essays van relevante schrijvers, betrokken politici en cultural creatives of anderen die op radicale wijze positieve, constructieve impact sorteren in de maatschappij.
Meer informatie?
Zie de projectpagina van ‘Radicaal Schrijven’ op de website van The Art of Impact. Hier vind je o.a. updates met foto’s en filmpjes, behaalde successen en tijdens de aanloop naar en uitvoering van het project geleerde lessen.